5.4.15

Πασχαλινά αυγά με ριζάρι

Τα πασχαλινά αυγά είναι μάλλον το αγαπημένο μου θέμα.


Αυτή τη χρονιά η πρόταση μου είναι πιο οικολογική! Για να βάψουμε τα αυγά θα εκμεταλλευτούμε τις χρωστικές ουσίες που βρίσκονται στη ρίζα του φυτού ριζάρι (ή "αρζάρι" κατά τη γιαγιά μου) που δίνουν στα αυγά ένα βαθύ κεραμμυδί χρώμα.




Το ριζάρι είναι το φυτό εκείνο που χρησιμοποιούσαν στα Αμπελάκια του Νομού Λάρισας στον Κίσσαβο για να βάφουν τα κόκκινα νήματα τον 18ο αιώνα, με αποτέλεσμα τα Αμπελάκια να γνωρίσουν μεγάλη οικονομική άνθιση. 




Το φυτό αυτό φυτρώνει και μέσα στη Λάρισα. Επειδή δεν είμαι ειδική στη φυτολογία, θα συμβούλευα να βρείτε κάποιον ή κάποια που το γνωρίζει, να κάνετε μια βόλτα στην εξοχή και να το μάθετε και εσείς, αν φυτρώνει στα μέρη σας. Αν δεν σας αρέσουν οι εξορμήσεις μπορείτε να το βρείτε σε ειδικά μαγαζιά με βότανα και μπαχαρικά. 

Υλικά:
αυγά
ριζάρι
ξύδι
λάδι

Βήματα:
1. Κόβουμε τις ρίζες από το φυτό σε μικρά κομμάτια. Όσο περισσότερα κομματάκια βάλουμε για το βάψιμο τόσο πιο όμορφο θα είναι το αποτέλεσμα, για αυτό σιγουρευτείτε ότι έχετε αρκετή ποσότητα από το φυτό. 





2. Ξεπλένουμε τις ρίζες από τα χώματα και τα αφήνουμε στο νερό να μουλιάσουν από 1 ώρα μέχρι και μία μέρα. Μετά πετάμε το νερό. 


3. Βάζουμε σε μία μικρή κατσαρόλα, τα καθαρά κομματάκια από τις ρίζες του φυτού, τα αυγά (ωμά και σε θερμοκρασία δωματίου), νερό και μισή κούπα ξίδι.


4. Τα βράζουμε όλα μαζί. Αφήνουμε τα αυγά να βράζουν 10-15 λεπτά.





5. Βγάζουμε τα αυγά από την κατσαρόλα σε μία αυγοθήκη ή σε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο και τα αφήνουμε να στεγνώσουν και να κρυώσουν.





6. Περνάμε τα αυγά με λάδι που έχουμε στάξει σε ένα απορροφητικό χαρτί για να γυαλίσουν.


7. Διαλέγουμε ένα ωραίο γυάλινο σκεύος για να βάλουμε τα αυγά. Επιλέξτε ένα γυάλινο σκεύος σε φολκλόρ σχεδιασμό, για να ταιριάζει με τα παραδοσιακά βαμμένα αυγά.





TIPS
Μπορείτε με αυτή τη βαφή να φτιάξετε και περδικούλες, αρκεί να σφίξετε καλά το καλσόν γιατί η αρκετή ώρα βρασίματος μπορεί να το διαλύσει.
για τις περδικούλες: εδώ

Η δεύτερη ή ακόμα και η τρίτη βράση θα δώσει καλύτερα αποτελέσματα. Για αυτό μη βάλετε όλα τα αυγά μαζί, χωρίστε τα σε ομάδες. Συνήθως τα τελευταία είναι τα καλύτερα. 


ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ



1 σχόλιο:

  1. Κοπανίζουμε το ριζάρι με μια πέτρα για να μπορεί να βγάλει το χρώμα του ευκολότερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή