31.12.12

Ημερολόγιο 2013

Πάει ο παλιός ο χρόνος...


και ας το γιορτάσουμε φτιάχνοντας το ημερολόγιο της επόμενης χρονιάς. Αυτή τη χρονιά για να ξεφύγουμε από τα συνηθισμένα ημερολόγια σκέφτηκα να προτείνω ένα ημερολόγιο με τη μορφή κύβου. 


Ο κύβος έχει έξι έδρες. Κάθε μία έδρα θα την εκμεταλλευτούμε για να μοιράσουμε τους μήνες. 

Οι έδρες μοιράζονται ως εξής:

1η "Εξώφυλλο"
2η  Χειμώνας (μόνο με τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο)
3η  Άνοιξη
4η  Καλοκαίρι
5η  Φθινόπωρο
6η  Ο τελευταίος μήνας του 2013, ο Δεκέμβριος


Υλικά:
1 λευκό χαρτόνι κάνσον

Βήματα:
1. Φτιάχνουμε το ανάπτυγμα του κύβου και στη συνέχεια τον συναρμολογούμε.




2. Πριν κλείσουμε τον κύβο, παραγεμίζουμε το εσωτερικό του με τσαλακωμένα φύλλα εφημερίδας.

3. Ζωγραφίζουμε σε κάθε μία έδρα, ανάλογα με το τι θα παρουσιάζει. (Προσοχή! Οι ζωγραφιές θα πρέπει να είναι τέτοιες ώστε να αφήνουν χώρο στις ημερομηνίες και να φαίνονται πάντα ξεκάθαρα)


4. Γράφουμε τους μήνες και τις ημέρες. 


5. Το ημερολόγιο είναι έτοιμο.



Tips
Νο1
Το ημερολόγιο μπορεί να σταθεί χωρίς καμία άλλη βοήθεια σε ένα έπιπλο που βρίσκεται στο ύψων των ματιών μας. Έτσι, κάθε φορά που θα αλλάζει ο μήνας θα βάζουμε το ημερολόγιο προς τη σωστή μεριά και θα μπορούμε να ενημερωνόμαστε. 
Σε περίπτωση που το ημερολόγιο είναι σε χαμηλότερο από το ύψος των ματιών σημείο, και πάλι μπορεί να σταθεί μόνο του. Αυτή τη φορά η σωστή πλευρά θα είναι η πάνω έδρα του κύβου. 
Συμπληρωματικά μπορούμε να φτιάξουμε και μία βάση για το ημερολόγιο ώστε αυτό να είναι κατά 45 μοίρες γυρισμένο προς τα εμάς. Η κατασκευή της βάσης είναι πολύ απλή και γίνεται με τον παρακάτω τρόπο:

Υλικά:
Χαρτόνι κάνσον

Βήματα:
1. Φτιάχνουμε το ανάπτυγμα.



2. Συναρμολογούμε τα κομμάτια κολλώντας τα. 


3. Η βάση είναι έτοιμη. 






Νο2
Ο/Η καθένας/-μιά που θα φτιάξει το ημερολόγιο μπορεί να το ζωγραφίσει όπως θέλει και μπορεί. 
Στη συγκεκριμένη κατασκευή επιχείρησα να ζωγραφίσω με νερομπογιές και το αποτέλεσμα ήταν ικανοποιητικό. Για να μπορέσω να έχω ξεκάθαρες φιγούρες στις ζωγραφιές μου ακολούθησα την παρακάτω τεχνική:
1. Σε ένα χαρτί ίδιων διαστάσεων με την έδρα του κύβου ζωγράφισα με μαύρο μαρκαδοράκι το σχέδιο της ζωγραφιάς μου.


2. Έκοψα με το ψαλίδι το πρώτο επίπεδο της ζωγραφιάς ώστε να ζωγραφιστεί ο ορίζοντας.
3. Τοποθέτησα το κομμένο χαρτί πάνω στην επιφάνεια που θα ζωγράφιζα και πέρασα με το πινέλο την ελεύθερη επιφάνεια ώστε να ζωγραφιστεί ο ουρανός της εικόνας μου.



4. Το ίδιο έκανα και για τα υπόλοιπα επίπεδα της εικόνας.

5. Το δέντρο το ζωγράφισα απευθείας πάνω στον ουρανό γιατί τα κλαδιά του είναι πολύ λεπτά και η παραπάνω τεχνική θα ήταν δύσκολη. 

Με αυτό τον τρόπο οι ζωγραφιές ήταν τεχνικά πιο εύκολες και επίσης διατηρούνταν το λευκό χρώμα ακέραιο σε όσα σημεία η ζωγραφιά έπρεπε να έχει λευκό χρώμα.



Η συγκεκριμένη κατασκευή, αν και είναι αρκετά απαιτητική καθώς χρειάζεται χρόνο και απόλυτη συγκέντρωση, τελικά, είναι πολύ όμορφη και κυρίως χρήσιμη. Είναι μία κατασκευή που θα μείνει στο σπίτι όλο το χρόνο. Με ελάχιστο κόστος και με πολύ μεράκι μπορούμε να έχουμε το δικό μας χειροποίητο ημερολόγιο και μάλιστα ένα πολύ διαφορετικό από όλα τα υπόλοιπα. Καλή επιτυχία και ...

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!!!





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου